Art@Site www.artatsite.com Peter Struycken Zonder Titel
Artist:

Peter Struycken

Title:

Zonder Titel

Year:
1993
Adress:
Rochussenstraat
Website:
De stad in de nacht
De stad kan zwart zijn. De stad is nog veel zwarter als ik in de regen loop, zwarte wegen en huizen zie met daartussen een paar lichtjes.
Dan duurt lopen door de stad eindeloos lang. Na verloop van tijd word ik steeds onrustiger en heb ik de neiging om sneller te lopen.
Het lopen door een donkere stad vind ik vaak nogal treurig ...
Mijn ervaring met Zonder Titel van Peter Struycken is een andere. Elke kleur vraagt om er langer bij stil te staan.
Als ik beter kijk is dit geen rood maar brokaat. Door de structuur van het beton krijgt het iets koninklijks.
Het zonnebloem-geel doet mij denken aan rasta maar dan in een chique vorm. Dit komt omdat ik dit geel zie tussen het brokaat en het turkoois.
De varianten tussen het turkoois en het paars roepen bij mij een gevoel van harmonie op en dat ik vergeet dat ik wandel tussen A en B.
Zonder Titel van Peter Struycken verandert de stad in de regen in een regenboog van kleuren en ervaringen.
By Theo, www.artatsite.com

www.bkor.nl:
Struycken maakt monumentaal werk, dat een opvallend onderdeel van de openbare ruimte of een gebouw in de openbare ruimte vormt. De lichtgalerij is één van de vijf werken die hij in Rotterdam realiseerde.
De kolommen van het archiefgebouw, onderdeel van het door Jo Coenen ontworpen architectuurmuseum, worden na zonsondergang verlicht en veranderen elke tien minuten van kleur. Een computerprogramma zorgt ervoor dat de rode, groene en blauwe lampen steeds een andere combinatie van primaire en mengkleuren laten zien. Met deze verlichting krijgt de passage iets theatraals, waar voorbijgangers ‘s avonds bewegende participanten van het werk lijken te worden.
Peter Struycken (Den Haag, 1939) leidde als 25-jarige van 1964 tot 1976 een speciaal voor ‘omgevingskunst’ opgerichte afdeling van de Arnhemse Academie voor Beeldende Kunsten.
Ook was hij in Nederland één van de eerste kunstenaars, die vanaf 1969 de computer een belangrijke rol liet spelen in het scheppingsproces.
Heel bekend is zijn ontwerp uit 1981 voor een serie postzegels van Koningin Beatrix, waarop hij de vorstin vangt in talloze puntjes.
Meestal echter werkt Struycken zonder figuratie, met abstracte patronen, structuren of installaties. Licht en kleur spelen daarbij een grote rol. Hij maakte ook lichtplannen en theaterdecors.
Hij leverde als een van de eerste kunstenaars grootschalige bijdragen aan een gebouw of de inrichting van de openbare ruimte.