Art@Site www.artatsite.com Lebbeus Woods The Hermitage
Artist:

Lebbeus Woods

Title:

The Hermitage

Year:
2004
Adress:
Rochussenstraat
Website:
Constructie is kunst
Een krachtige constructie schiet uit de hoek van een gebouw.
De constructie is niet weg gewerkt. Nee, je ziet balken, kolommen, nokken, ribben, platen, zuilen. Hier zou een constructeur van smullen. Die houdt van de essentie, het dragende principe, het primaire krachtenspel.
Een architect houdt hier niet van. Die wil behagen. Die wil ontwerpen wat mensen mooi vinden, wil ‘modern’ zijn, wil afdekken en verfraaien. Ook kunst wordt vaak in verband gebracht met verfraaien en mooi maken.
Lebbeus Woods heeft hier met Hermitage geen boodschap aan. In veel opzichten is dit kunstwerk lelijk. Er is geen herkenbare voorstelling. Donkergrijs wordt vaak gezien als een doodse kleur. Er zijn geen elegante lijnen of subtiele structuren. En dat is juist verfrissend.
In een tijd waarin veel aandacht is voor uiterlijkheid, ‘modern’ zijn, erbij horen, zijn méér kunstwerken nodig zoals Hermitage.
By Theo, www.artatsite.com

www.sculptureinternationalrotterdam.nl:
Woods maakte een abstracte ‘kluizenaarscel’, die de spanning verbeeldt tussen individu en massa. uit: www.showroommama.nl: Woods has developed an abstract"hermit cell" representing the tension between the individual and the mass..

www.bkor.nl:
Deze parasietachtige stalen sculptuur, Woods’ enige gerealiseerde project in de openbare ruimte, is een geschenk van de TU Eindhoven aan het voormalige Nederlands Architectuurinstituut (NAi). The Hermitage is op de kop van de oostgevel van het langgerekte depotgebouw bevestigd en werd op 15 juli 2004 door de toenmalige wethouder Hulman onthuld.
The Hermitage ontstond in 1999 uit een samenwerkingsverband van de TU Eindhoven en de MU Art Foundation. Woods werd gevraagd een gevelobject voor MU te ontwerpen. Hij maakte een abstracte ‘kluizenaarscel’, die de spanning verbeeldt tussen individuele expressie en publiek vertoon. Het kunstwerk werd voor een periode van twee jaar als een tijdelijke installatie aan de gevel van de Witte Dame (MU) in Eindhoven bevestigd en daarna opgeslagen. Het CBK leverde een eenmalige financiële bijdrage aan het opknappen en installeren van het kunstwerk op het NAi.
Naar aanleiding van dit kunstwerk opende Showroom MAMA in de nabijgelegen Witte de Withstraat diezelfde dag de multidisciplinaire tentoonstelling ‘City City Bang Bang’. Daarin gaf een aantal jonge (video)kunstenaars, architecten en performers een kritische visie op de westerse stad, geïnspireerd door het gedachtegoed van Woods. In en rond Museumwoning Sonneveld werd ook een aantal installaties geplaatst.
Lebbeus Woods (Lansing, Michigan, 1940 – New York City, 2012) opereerde als architect vanuit zijn woonplaats New York.
Hij wordt vaak gerekend tot de groep van avant-garde architecten waartoe ook Coop Himmelb(l)au en Daniel Libeskind behoren. Hun deconstructivistische architectuur beïnvloedt niet alleen een jonge generatie architecten, maar ook vormgevers.
Woods staat vooral bekend om zijn onheilspellende tekeningen die cineasten, beeldend kunstenaars, musici en graffitici inspireren.
Lebbeus Woods gaf colleges en werd regelmatig gevraagd voor exposities, workshops en lezingen van Sarajevo tot Havana. Daarnaast was hij academisch directeur van een architectuurschool in Vico Morcote (Zwitserland).

www.nai.nl:
Over the years, various designers and artists have contributed to the interior and exterior of the NAI. Architect Lebbeus Woods made The Hermitage (1999), a steel and zinc sculpture on the side wall of the NAI's archive building.

www.wikipedia.org:
In 2004 werd in Rotterdam een van de weinige ontwerpen, die hij heeft gerealiseerd voor de openbare ruimte, geïnstalleerd op de gevel van het depotgebouw van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Dit werk, The Hermitage, werd in 1998 in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven gecreëerd en door de TU/e aan het NAi geschonken. De sculptuur maakt thans deel uit van de Rotterdamse Internationale Beelden Collectie.