Art@Site www.artatsite.com John Wouda Hommage Sint Franciscus Gasthuis
Artist:

John Wouda

Title:

Hommage Sint Franciscus Gasthuis

Year:
1984
Adress:
Roo Valkstraat
Website:
www.bkor.nl:
Een oude foto van een beddenzaal van het Gasthuis was voor de kunstenaar aanleiding voor het maken van een blijvende herinnering. Het kunstwerk Hommage Sint Franciscus Gasthuis bestaat uit zeven witte identieke objecten, die het klinische karakter van de ziekenzalen benaderen.
Het getal zeven was in de Oudheid een goddelijk getal en symboliseerde de kosmos, die werd beheerst door de zeven planeten die toen bekend waren: Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, de Zon en de Maan.
Sinds 1893 stond op deze plek aan de Schiekade het Sint Franciscus Gasthuis. In 1941 werd het per ongeluk gebombardeerd door de Engelsen, waardoor de bovenste verdieping volledig afbrandde.
In 1975 werd het gasthuis gesloopt en werden er woningen gebouwd naar een ontwerp van architectenbureau Eijkelenboom, Gerritse en Middelhoek. Beeldend kunstenaar John Wouda woont al vanaf het begin in de Roo Valkstraat en heeft uitzicht op het binnenterrein.
De ingang van de binnentuin is aan de Vrouw-Jannestraat 102.
John Wouda (1938) is een Rotterdamse kunstenaar en volgde de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam van 1957 tot 1962. Hij maakt schilderijen van gebouwen en stedelijke situaties.